Sieviešu brokastis

Ja Tev ir vēlme sarīkot kādu īpašu pasākumu sievietēm, bet trūkst ideju, ko, un kā darīt, tad šis raksts domāts Tev!

Grobiņas baptistu draudze jau divus gadus pēc kārtas rīkojusi sieviešu brokastis. Šāds pasākums bijis par iedrošinājumu daudzām sievietēm meklēt to sievišķības un mīlestības identitāti, ko Dievs paredzējis katrai no mums. Smelies iedvesmu un varbūt pienācis laiks šādus svētkus sarīkot arī Tavā pilsētā?

Savā pieredzē dalās Iveta Bartkeviča.

2016. gada vasarā uz Latviju ciemos atbrauca mana sena un ļoti laba draudzene Friederike Huttmann no Vācijas. Viņa ir brīnišķīga sieviete, kristiete un no 1995. gada, kad šeit vairāk nekā gadu nodzīvojusi, mīl un deg par Latviju. Viņa ir arī evanģēliste Vācijā un dažkārt uzrunā sievietes sieviešu brokastīs, kas Vācijā notiek jau vairāk nekā 27 gadus (pati kustība sākusies 1983. gadā Šveicē.) Es ļoti vēlējos, lai viņa uzrunātu mūsu draudzes sievietes, jo zināju, viņai ir ko teikt.

Izvēlējāmies pasākumu veidot līdzīgi kā Vācijā, tikai Grobiņas izmēros. Sieviešu brokastis ir misionāls pasākums, kurā tiek runāts un domāts par Dievu, pasauli un mums pašām. Tā ir iespēja atnākt kopā ar savu nekristīgo draudzeni, kā arī iepazīties ar citām kristietēm ārpus savas draudzes. Daudzām tas ir īsts izaicinājums izkāpt uz brīdi no ikdienas rutīnas, jo parasti sestdienas rītā mēdzam tīrīt māju vai nodoties dārza darbiem.

Sieviešu brokastīs mēs gribam sievietēm ļaut sajusties gaidītām, būt īpašām un to visu izbaudīt nepiespiestā atmosfērā.

Mūsu pirmās sieviešu brokastis notika 2016. gada 30. jūlija, sestdienā ar tēmu “Dzīvot drosmīgi!”. Bija prieks redzēt, ka 35 sievietes sapulcējās mūsu draudzē pie balti klātiem galdiem ar skaistiem ziedu pušķiem un gardām brokastīm. Friederike mūs uzrunāja, sakot, ka mēs drīkstam riskēt ar savu sirdi, t.i., mīlēt bez ierobežojumiem un bailēm, jo nevis apstākļi nosaka mūsu drošību, bet tas, kam mēs piederam un cik tuvu esam Dievam.

Šogad 29. aprīlī Grobiņas baptistu draudzē notika jau otrās sieviešu brokastis, un uz tām sapulcējās 46 sievietes. Pasākuma tēmas nosaukums bija “Riskē uzplaukt!”. Par to mums daudz pastāstīja Agnese Megne no Āgenskalna draudzes Ķēniņa meitu skolas. Šīs brokastis bija īpašs rīts, kad sievietēm no jauna atcerēties, ka viņas Dievam ir ļoti dārgas.

Organizējot šādu pasākumu, mūsuprāt, būtiskākais ir ļaut sievietēm sajusties īpašām. Lai to panāktu, nepieciešama sagatavošanās. Ir vajadzīgi ielūgumi, skaisti noformēti galdiņi, garšīgs ēdiens un laba kafija. Pasākums ilga 2 stundas, no viesiem tika iekasēta dalības maksa (3 EUR) ar to cenšamies nosegt izdevumus par ēdienu un noformējumu. Brokastu galds veidots pēc zviedru galda principa, lai meitenēm būtu iespēja brīvi izvēlēties, ko ēst, un parunāties arī ar sievietēm, kuras nesēž pie viņu galdiņa. Marta Millere no Liepājas Pāvila draudzes ļoti īpaši mūs iepriecināja ar muzikālo kalpošanu. Pēc tam norisinājās savstarpējas pārrunas par pasākumam veltīto tēmu. Vēlāk mikrofons tika nodots galvenajai runātājai, lai teiktu uzrunu, kuras vēstījums ir atgādinājums par Dieva klātbūtni mūsu dzīvēs. Pašā noslēgumā bija pieejamas individuālas aizlūgšanas. Līdz šim esam arī rūpējušās, lai pēc pasākuma sievietes saņemtu mazas dāvaniņas, tā piemēram, pēc brokastīm “Riskē uzplaukt!” katra sieviete saņēma ziedu sēklu paciņu.

Šobrīd mums nav nolikts nākamais datums, kad notiks sieviešu brokastis Grobiņā. Visticamāk, tas būs rudens pusē, jo tad ir daudz krāsainu ziedu. Varbūt izklausās drusku nenopietni, tomēr ļoti sievišķīgi. Tikmēr mēs rūpēsimies par savām draudzenēm – ticīgajām un ne tikai – dažādos citos veidos.

Lai jums katrai skaista un sievišķīga uzplaukšana!

Ja esi apņēmusies ko līdzīgu noorganizēt savā draudzē vai pilsētā, te būs programmas špikeris, kas Tev palīdzēs saprast, kas nepieciešams, lai sieviešu brokastis varētu būt īpaši svētki Tev, Tavām ticības māsām un visām draudzenēm, kuras Dievu vēl nepazīst. Bet pirms ķeries pie darba, svarīgi izdomāt pasākuma tēmu, piemēram, Mani sapņi un realitāte, Viesmīlība, Bailes, Sirds skaistums, Veselīgs dzīvesveids utt.

Aktivitāte Atvēlētais laiks Piezīmes
Brokastis 30- 40 min Nepieciešams bufetes galds vai uz atsevišķiem mazākiem galdiņiem salikts ēdiens. Tas ir laiks neformālām sarunām un maltītes baudīšanai. Notiek savstarpēja iepazīšanās. Var tikt apspriesta kāda nesarežģīta tēma (visdrosmīgākais, ko esi jebkad paveikusi, priecīgākā diena mūžā utt.)
Mūzika 5        min 1-2 dziesmas, kuru laikā tiek pabeigta maltīte un pievērsta uzmanība pasākuma turpmākai norisei.
Intervija (liecība) 10- 15 min Pasākuma vadītājs intervē kādu konkrētu personu par tēmu, kas aktuāla izvēlētajam sieviešu brokastu moto. Intervijai iepriekš jāsagatavojas gan intervijas vadītājam, gan liecības teicējam.
Mūzika 5 min Priekšnesums, kura laikā tiek dota iespēja pārdomāt dzirdēto.
Uzruna 30- 40 min Uzrunu saka pasākuma vadītājs vai cita pieaicināta persona. Vēstījumam būtu jābūt saskaņotam ar sieviešu brokastīm izvēlēto tematu.
Mūzika 5 min Priekšnesums, kas mudina pārdomāt iepriekš dzirdēto.
Nobeigums Savstarpējas sarunas par pasākumā dziedēto un piedzīvoto. Brokastu baudīšana un dāvaniņu saņemšana (ja tādas sagatavotas), var sievietes aicināt uz draudzi vai citiem kristīgiem pasākumiem. Šis ir vispiemērotākais brīdis individuālām aizlūgšanām, kā arī citām iepriekš neparedzētām aktivitātēm.