Dūla – atbalsts topošajai un jaunajai māmiņai


Brīdī, kad sievietes ķermenī ieligzdojas mazs cilvēciņš, mainās visa viņas fizioloģiskā un emocionālā pasaule, taču vienlaikus priecīgā vēsts par lielo brīnumu sev līdzi nes daudz satraukuma un nezināmā – vai ar bērniņu viss būs kārtībā, kādas būs dzemdības, kā mazais ietekmēs laulāto attiecības, vai sieviete spēs būt laba mamma… Šajā laikā sievietei var noderēt dūlas atbalsts.

Dūla ir  sieviete, kura sniedz informāciju, kā arī emocionālu un praktisku atbalstu topošajai māmiņai grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā. Kristīgā dūla var aizlūgt un garīgi stiprināt topošo māmiņu, iedrošināt baudīt gaidību un radību laiku, kad sieviete ir īpaši tuvu Dieva radīšanas darbam un tiešā veidā līdzdarbojas tajā. Tāpat kristīga dūla var būt par stiprinājumu sievietei, ne tikai palīdzot viņai praktiski un emocionāli, bet arī nesot viņu savās lūgšanās.

Vēl joprojām sievietes mēdz aizmirst, ka grūtniecībai, dzemdībām, kā arī pēcdzemdību periodam ir jāgatavojas. Bērniņa ienākšana ģimenē nes līdzi milzīgas pārmaiņas, un dūla sniedz atbalstu ne tikai bērniņa gaidību laikā un dzemdībās, bet arī brīžos, kad rodas sarežģījumi vai mazulis tiek zaudēts. Dūla var būt laba draudzene un palīgs māmiņām, kuras kādu iemeslu dēļ ir vienas un viņām nav atbalstošā vīra pleca.

Viens no galvenajiem dūlas uzdevumiem – būt līdzās, tostarp arī lai palīdzētu tikt galā ar traumatisku dzemdību pieredzi, ja tāda bijusi, pēcdzemdību skumjām, kā arī lai atbalstītu jaunos vecākus pēcdzemdību periodā līdz bērniņa trīs mēnešu vecumam.

Ja šobrīd gatavojies grūtniecībai vai jau gaidi savu mazo brīnumu un jūti, ka dūla tev varētu palīdzēt, ieskaties mājaslapā www.dulas.lv. Ļauj sniegt sev atbalstu un stiprinājumu, lai bērniņa gaidīšanas laiks ir mierpilns un harmonisks!
„Tu esi mans atbalsts kopš mātes klēpja, no mātes miesām Tu pieņēmi mani, Tevi es slavēju vienmēr.” (Ps.71:6).

PIEREDZES STĀSTS

Baiba, četru bērnu mamma:
„Savā pēdējā grūtniecībā jo īpaši izjutu vajadzību veltīt laiku tikai sev un gaidāmajam mazulim. Šim nolūkam izvēlējos kristīgās dūlas Baibas Stikutes vadītās nodarbības grūtniecēm, kurās mūs ne tikai gatavoja fiziski, bet arī katrā reizē uzklausījām un izrunājām kādu ar dzemdībām saistītu tēmu. Tā iesākās mūsu regulārās satikšanās un sadraudzība ar Baibu. Lai gan man bija plānotas mājdzemdības ar vecmāti, pie kuras biju uzskaitē, un aicināt piedalīties dūlu dzemdībās neplānojām, bērniņš nākt nesteidzās. Manai vecmātei radās neatliekami apstākļi, kuru dēļ viņai bija jāizbrauc no valsts, tāpēc jau laicīgi zinājām, ka dzemdības pieņems cita vecmāte. Tajās dienās līdz bērniņa piedzimšanai gribējās noslēgties, tāpēc ļoti novērtēju jau pirms tam nodibināto kontaktu ar dūlu, kas ne tikai atbildēja uz maniem jautājumiem, mērīja sirds toņus bērnam, garām braucot, apciemoja, lai sniegtu mierinājumu, bet arī kopīgi ar mani lūdza. Tik garīgā notikumā kā bērniņa ienākšana ģimenē, man tas nozīmēja ļoti daudz! Tādēļ arī rītā, kad ieradās mūsu meitiņa, Baiba bija kopā ar mums. Gan kā labā roka mums tikko sastaptajai vecmātei, gan arī klusītēm, vannasistabas stūrī sekojot līdzi pulkstenim, lūgšanās par visu, kam gāju cauri. Turot rokās tikko piedzimušu bērniņu, viss kļūst mazsvarīgs, tāpēc novērtēju, ka dūla nokārtoja visu nepieciešamo ar vecmāti, lai pirmo laiku ar meitiņu varu izbaudīt tā, kā biju izsapņojusi. Mūsu sadarbība nebeidzās līdz ar dzemdībām, bet vēl visu pirmo nedēļu regulāri turpinājām saņemt atbalstu no mūsu dūlas. Uzskatīju, ka dūla var būt brīnišķīgs atbalsts pirmajās dzemdībās stacionārā, taču mūsu pieredze ar viņas piedalīšanos ceturtajās dzemdībās ir izmainījusi manus priekšstatus. Ikvienai mammai novēlu atrast vismaz vienu jomas speciālistu, ar kuru līdzdalīt satikšanās brīdi ar bērniņu.”

Silva Atvara
Dūla apmācībā